Marangozlukta Kullanılan En Temel 7 Elektrikli El Aleti

Ahşabı işlemek yalnızca bir makine ya da bir elektrikli el aletiyle mümkün olsaydı bunca marka arasında bunca farklı alet ve model geliştirilmezdi. Bu sebeple ahşabı işlemek istiyorsak temel olarak bazı makine ve el aletlerine ihtiyaç duyarız. Marangozluk yapmak isteyen birinin öncelikle bir mekan ve bir tezgah edinmesi gerektiği gibi birbirleriyle koordineli hareket eden bir dizi makine ve elektrikli el aletini de edinmesi gerekmektedir. Genellikle bu durum insanlara çok maliyetli gibi görünse de aslında temel makineleri edinmek ve işiniz belirli ölçülerde kolaylaştırmak o kadar da zor değil. Hatta pek çoğumuz bu tip aletlerin satıldığı yapı marketlere girip tüm makinelerden birer tane almayı bile düşlemişizdir. Bu noktada önemli olan şey temel olarak hangi el aletlerine sahip olmanız gerektiğini bilmektir. Ahşabı hangi ölçüde işleyip ne tür işlemler yapacağınızı biliyorsanız eğer bu süreçte işiniz kolay olacak demektir. Elektrikli el aletlerini tanıyarak hangi aletleri nerede kullanıp kullanamayacağınızı düşünüp en doğru kararı kullanıcı olarak sizler vereceksiniz.

Başlangıç İçin Almanız Gereken Temel Elektrikli El Aletleri

Sizin için başlangıç olarak edinmeniz gereken en temel elektrikli el aletlerini sıraladık. Listenin başında insanlar genellikle belki de hem metal hem ahşap kesebilme özelliği nedeniyle taşlama bir diğer adıyla spiral ya da çeşitli parçaları pratik bir şekilde kesebilmek için dekupaj testere olduğunu sanır. Fakat ne yazık ki taşlama ve dekupaj ilk sırada yer almaz. Kullanıcılar genellikle dekupaj testereden düzgün kesim konusunda pek verim alamadığı gibi taşlamaya ahşap kesim bıçağı takarak kendilerini büyük bir tehlikeye atarlar. İlk sırada alınması gereken en temel elektrikli el aleti şüphesiz ki iyi bir daire testeredir.

1. Daire Testere

Daire testere bir marangozun olmazsa olmazı aynı zamanda en ikonik el aletidir. Genellikle şantiyelerde görmeye alışkın olduğumuz daire testerelerle serbest en ve boy kesimlerin yanı sıra düz bir mesnede dayayarak tezgah daire testereyi aratmayacak düzgünlükte boyuna kesimler de yapılabilir. Daire testere temel olarak seyyar şekilde kullanılabilen geniş yüzey kesim makinesidir. Ahşap üzerinde hem enine hem de boyuna orta ve uzun mesafede kesimler yapabilmek için tasarlanmış harika bir makinedir. Özetleyecek olursak daire testere gönyeli ve düzgün kenarlara sahip geniş yüzeyler elde edebilmenize imkan sağlar. Projenizde üzerinde çalıştığınız ahşap yüzeyler bu saydığımız iki kriteri taşımıyorsa sağlıklı bir sonuç almanız pek mümkün değildir.

2. Gönye Makinesi

Gönye makinesi bir atölyenin en hayati makinelerinden birisidir. Bizce gönye kelimesi duvarlarla çevrilmiş çalışma ortamınızın içerisinde güven kelimesiyle aynı anlama gelmektedir. Atölye ortamında gönyesine güvenebileceğiniz pek az sayıda parça ve alet bulunabilir. Sizi bu anlamda aydınlığa çıkaracak olan makine şüphesiz ki gönye makinesidir. Gönye makinesi adından da anlaşılacağı üzere gönyeli yani açılı kesimler yapmak için tasarlanmış bir profil boy kesim makinesidir. Enine temiz kesimler yaparak doğru açılarda ahşap parçalar çıkarmanıza olanak tanır. Bu sebeple bu makinede kalibrasyon çok önemlidir. Çok parçalı bir projede yanlış kalibre edilmiş bir gönye makinesinin kullanımı hüsranla sonuçlanabilir.

3. Matkap

Üçüncü sırayı şaşırtıcı bir şekilde matkap takip ediyor. Matkap, çeşitli uçlarla birlikte kullanıldığında farklı çaplarda delikler delmenize imkan sağlayan ve bu özelliğinin dışında daha pek çok şeye imkan tanıyan önemli bir el aleti. Şarjlı matkap inanılmaz bir rahatlık elbette fakat şarjlı ve kablolu matkabı bir arada tavsiye ediyoruz. Bazı noktalarda şarjlı matkabın gücü yeterli olmayabiliyor. Taşınabilir olması çok büyük bir avantajken kimi zaman güç gerektiğinde kablolu matkap devreye giriyor. Güç ihtiyacının yanı sıra aynı anda delik delme ve vidalama işlemi yapabilmek için ikisini bir arada kullanmak uç değiştirme konusunda size hem zaman hem de enerji kazandırıyor. Bütçeniz doğrultusunda ucuz bir kablolu matkap edinip yanına orta kalitede bir şarjlı matkap eklemeniz isabetli olacaktır.

4. Tezgah Daire Testere

Tezgah daire testere atölyenizin en çok mesai yapan ilk büyük demirbaş makinesidir. Bu makineyi kullanmaya başladığınızda yüzey kesiminin ne kadar keyifli bir süreç olduğunu düşünmeye başlayacaksınız. Daire testereniz ile mesnet hazırlayıp uğraşmak istemiyorsanız ve eğer iş parçanız tezgah daire testerenizde kesime uygun bir ölçüde ise bu kesimi tezgah daire testerede yapacak olmanın konforunu yaşayacaksınız demektir. Özetleyecek olursak tezgah daire testere geniş yüzey kesim makinesidir. Mdf, sunta, kontrplak ve masif ahşap malzemeleri enine ve boyuna kesmenize olanak sağlar. Masif ahşap kesiminde yanlış kullanım ve yanlış bıçak seçimi iş güvenliği bakımından büyük tehdit oluşturabilmektedir. Özellikle masif ahşap keserken gerekli önlemler alınmalıdır.

5.Dekupaj Testere

Dekupaj testere muhtemelen kullanıcıların en çok sevdiği ve ilk aldığı makinedir. Kullanımı oldukça kolay ve güvenli görünür. Fakat yanlış kullanım kesim kalitesi ve iş güvenliği bakımından büyük sorunlara yol açabilmektedir. Temel olarak kavisli serbest kesimler için tasarlanmış bir makinedir. Kendisine elektrikli otomatik testere de denilebilir. El testeresiyle kesilmesi gereken noktalarda elektrikli, hızlı ve pratik kullanımıyla devreye giren ve diğer makinelerin erişemediği kesimleri yapabilen kavisli kesim makinesidir. Çoğu zaman atölyede tam bir can kurtaran vazifesi görmektedir. Pek çok görevde yer alabilen elinizin altında bulunması gereken bir makinedir.

6.Eksantrik Zımpara

Kullanıcıların seçiminde en çok zorlandığı bir makine varsa o da zımpara makinesidir. Hangi zımpara makinesini almalıyım sorusu biraz zor bir soru gibi gözükse de aslında bu sorunun yanıtı oldukça kolay. Elbette ki her zımpara makinesinin belirli bir kullanım alanı vardır. Her zımpara makinesi ile her zımparalama işlemi yapılmaz. Örneğin eksantrik zımpara geniş yüzeyler için tasarlanmış hem dairesel hareketli hem de titreşimli bir geniş yüzey zımpara makinesidir. Pek çok projede son yüzey işlemlerinin mihenk taşıdır. Renklendirilecek geniş yüzeylerde dairesel izler bırakmaz. Doğru teknikte uygulandığında sizi mükemmel sonuca götürür.

7.Freze Makinesi

Freze makinesi bugüne kadar sahip olduğunuz pek çok makinenin yapamadığı manevraları yapabilme kabiliyetine sahiptir. Alınması gereken son makinedir. Çünkü yanlış kullanım sonucunda çok tehlikeli bir makineye dönüşebilme özelliğiyle de bilinir. Freze makinesinin ucuna çok farklı şekilde bıçaklar takılabilir. Kenarları şekillendirme, kanal ve kiniş açma konularında uzmandır. Özellikle dalma freze ile kendinizi manuel bir ahşap cnc gibi hissedeceksiniz. Kullanımı ve iş güvenliği konusunda gerekli tüm bilgileri kavradıktan sonra elinizin altında bulunması gereken bir makinedir. Hem dalma hem de dik freze şeklinde iki makineye de yer yer ihtiyacınız olacak. Amatör kullanım için pek uygun bir makine olmadığını hatırlatmakla birlikte doğru teknikte kullanıldığında ahşap üzerindeki hareket kabiliyetinizi büyük ölçüde arttıracak bir makine.

Yorum Yok

Yorum Yap